Sparren? »

Blogs

Verwachtingen

In de communicatie rondom het event dat wij organiseren klinkt (hopelijk) ons enthousiasme door waarmee we onze gasten aanmoedigen om te komen. 'Dit mag je niet missen. Hier moet je bij zijn.' Communicatie waarmee we verwachtingen wekken. Of wij aan die verwachtingen voldoen, ligt niet altijd aan namen van grote sprekers of een zinnenprikkelend programma. Het venijn zit in de details. 

Via vakbladen, e-mails van de organisatie, sociale media en berichten van bevriende vakgenoten werd ik de afgelopen weken veelvuldig aangespoord om naar een event te komen dat ik echt niet mocht missen; Event Summit. Nieuwsgierig geworden had ik mijn agenda vrijgemaakt en toog ik naar Amsterdam. 

De treinreis vanuit het oosten verliep vlekkeloos. De NS zorgde voor een uitstekende verbinding met station Amsterdam RAI. Onderweg had ik ruimschoots de tijd om me goed voor te bereiden: wie wil ik graag zien, horen en spreken en voor welke projecten zoek ik inspiratie? Goed gemutst ging ik op zoek naar de juiste ingang bij de RAI. Ik was klaar voor een topdag. 

Lees verder
  • 20 March 2018
  • Door: Ingrid

Muziek

Dat muziek iets met ons doet valt niet te ontkennen. Een liedje op de radio kan herinneringen bij ons oproepen van jaren geleden. We kunnen helemaal opgaan in de muziek bij een concert. Tijdens bijeenkomsten wordt muziek vaak gebruikt voor het invullen van de achtergrond. Maar je kunt met muziek meer bereiken. 

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar het effect van muziek. Dick Swaab, neurobioloog en hersenonderzoeker bekend van de bestseller 'Wij zijn ons brein' zegt: "Muziek brengt de groep bijeen en kan zo resulteren in gemeenschappelijke overlevingsstrategieën. Muziek beïnvloedt ook de stemming, bijvoorbeeld op het slagveld met de trommels voorop. Sterk ritmische muziek wordt ingezet om de motoriek op gang te brengen. Neurochirurgen die aan een lange operatie beginnen gebruiken muziek om hun concentratie te verhogen." Swaab laat zien hoe muziek een groot aantal hersengebieden stimuleert, de delen die te maken hebben met leren, beloning, emoties, motoriek (dans), de hormoonspiegel en de bloeddruk. De kracht van muziek kan dus niet worden onderschat. 

Afgelopen november was ik in het theater aanwezig bij de bijzondere documentaire-voorstelling 'Nieuwe familie', met Sanne Vogel en haar Syrische vrienden Amir & Muayad.

Lees verder
  • 26 February 2018
  • Door: Ingrid

Enthousiasmeren

Meer impact en betrokkenheid bij je activiteiten. Dat zou je graag bereiken. Ideeën om het anders aan te pakken, die heb je al. Nu je leidinggevende of je klant net zo enthousiast zien te krijgen. Dat is soms een ingewikkelder verhaal. 

Je ziet oude processen vastlopen en je begrijpt steeds beter dat ze om een andere aanpak vragen. Je weet dat het bereiken van een ander resultaat betekent dat je iets anders moet durven doen. Albert Einstein begreep dit al toen hij zijn beroemde woorden sprak: "We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt".

Als het om het organiseren van een jaarlijks terugkerend evenement gaat waarbij de bezoekersaantallen bijvoorbeeld langzaam afnemen, durf dan eens een andere werkvorm te kiezen, voeg een nieuw element toe of besluit eens voor een andere invalshoek of spreker te gaan. Misschien zelfs wel een evenement zonder sprekers. Dan moet je durven kiezen voor iets wat je als organisatie nog nooit hebt gedaan. Best eng, maar het houdt de prik op de cola. 

 

Lees verder
  • 03 January 2018
  • Door: Ingrid

Samenwerken

Samenwerken vind ik één van de aangenaamste disciplines van mijn vak. Van een globaal idee samen een succesvolle bijeenkomst maken. Eerst de strategie bepalen en daarna vertalen naar een krachtig eventplan. Om dat plan vervolgens gezamenlijk uit te voeren. Het is die combinatie die voor mij het werk als event consultant zo geweldig maakt.

Geen event om het event, maar een evenement dat wezenlijk bijdraagt aan het realiseren van een (hoger) doel.  Hoe fijn is het als dat doel ook op de langere termijn nog effect heeft? 

Lees verder
  • 12 December 2017
  • Door: Ingrid